Corten

Ocel odolná proti povětrnostním vlivům, která na svém povrchu díky působení vzdušné vlhkosti a deště vytvoří speciální vrstvu rezaté patiny. Ta pak chrání zbytek materiálu před další korozí a degradací. Geniálně jednoduché a designově velice zajímavé.

Corten je jedinečný materiál vhodný pro použití jak v zahradách, tak ve veřejných prostorách. Jeho hlavní devizou je zvýšená odolnost proti povětrnostním vlivům a atmosférické korozi. Důležitým faktem a výhodou je i jeho vzhled a s ním spojená možnost kombinace s nesmírně širokou škálou materiálů. Jeho rezavá barva krásně ladí s pískovcem, dřevem nebo pálenými cihlami. Zatímco pro vytvoření kontrastu je často kombinován s betonem, světlým štěrkem nebo šedým a černým kamenem.

Unikátnost této oceli tkví v samovolném vzniku ochranné vrstvy, která se utváří na jejím povrchu. Tato vrstva vzniká díky střídavému namáčení vodou (deštěm, rosou, vzdušnou vlhkostí) a vysychání na vzduchu, čímž se vytvoří charakteristická patina, která brání přívodu vzduchu a vody do hloubky materiálu, čímž zpomaluje proces oxidace a stabilizuje materiál po mnoho let.

Cortenová patina a její vývoj

Po umístění výrobku z Cortenu v exteriéru, kde je vystaven povětrnostním vlivům, okamžitě započne vývoj patiny. Horní struktura pláště se začíná měnit a na povrchu oceli ulpívají oxidy kovů obsažené v tomto materiálu. Tyto částice postupně na materiálu přibývají a vytváří tak ochrannou bariéru, která chrání produkt před další korozí způsobenou povětrnostními vlivy. V určité míře dochází také k nepatrnému stékání rzi na podloží daného prvku, takže je třeba zvážit vhodné umístění produktu. Dokončení procesu patinace trvá přibližně 2 roky (v případě silnějších materiálů až 3 roky).

Corten má oproti klasické konstrukční oceli pozměněný poměr obsažených chemických prvků a převážně tedy vyšší obsah mědi, niklu a chromu má zásadní vliv na vývoji přirozené ochranné vrstvy, nazývané patina. Tato vrstva nejenže zajišťuje několikanásobně delší životnost oproti klasické oceli, ale také vytváří designově zajímavý a esteticky působivý vzhled.

V závislosti na podnebních podmínkách se na povrchu tvoří různé odstíny rzi. Stejné prvky vyrobené z naprosto identického materiálu stejným pracovním procesem mohou mít rozdílnou barvu, kresbu či zrnitost. Při vývoji patiny je důležité zajistit, aby produkty nebyly dlouhodobě nebo trvale vystaveny vlhkosti. Je třeba zajistit střídání mezi vlhkým a suchým prostředím. Proto mají všechny naše výrobky řešenou konstrukci tak, aby byl umožněn odtok dešťové vody. Patina se obvykle vyvíjí od světle oranžové po hnědou až tmavě hnědou, s hrubým povrchem. Obecně platí, že teplejší a světlejší prostředí udržuje světlejší povrch, zatímco nižší teploty a vyšší vlhkost (např. v horských oblastech) mají za následek rychlejší a tmavší patinaci.

Naše produkty z Cortenu si můžete objednat ZDE.

Cortenová ocel a produkty z ní si Vás získají jak svými technickými, tak i estetickými vlastnostmi, svou dlouhou životností a nadčasovým designem. Nyní můžete mít z tohoto vzácného materiálu i květináče, dřevníky, ohniště, grily nebo okrasné prvky i na Vaší zahradě. Všechny naše produkty vyrábíme ručně v naší kovářské dílně – Kovářství DivišProhlédněte si naše kvalitní výrobky.

PRODUKTY Z CORTENU

Nadčasové a bezúdržbové výrobky s dlouhou životností